Dinsdag, 11 augustus 2015Hamamelis krijgt bruine randen en wil niet goed groeien
Vandaag kregen wij een vraag binnen over een plant die het niet goed doet, een Hamamelis - toverhazelaar - die bruine randjes had rond alle bladeren.
Een eerste teken dat een plant in niet al te beste conditie verkeerd, is de kleur van het blad. Als dit niet past bij de normale uiterlijke kenmerken van de plant dan is er vaak iets mis. Een ziekte of een probleem met de voeding is vaak de oorzaak. Zo ook bij deze plant:
De oorzaak De uiterlijke kenmerken die het blad heeft, de 'geel/rood/bruine randjes' zijn een teken dat het niet goed gaat met de plant. Het blad lijkt verbrand. Een duidelijk teken dat de plant te weinig water opneemt en er dus iets mis is met de opname daarvan. Teveel zout / natrium in de grond veroorzaakt een dergelijke verkleuring aan de rand van de bladeren en een groeiremming bij deze Hamamelis. De wortelkwaliteit gaat door het teveel aan zout achteruit en het gewas kan niet goed groeien doordat de plant niet voldoende water en voedingsstoffen kan opnemen, de bladeren verbranden als het ware. De plant oogt futloos. De oplossing Zitten er teveel zouten in de grond dan is dit te verhelpen door enkele malen de plant erg veel schoon water te geven, waardoor de zouten met het lekwater verdwijnen. Indien de plant pas geplaatst is, is het aan te bevelen deze uit te graven, de kluit af te spoelen met water en de plant in een schoon plantgat te plaatsen met de juiste grond. Het plantgat graaft u het best ruim uit en vult deze met een goede potgrond die past bij de plant. U kunt bij een tuincentrum / hovenier navragen welke grond hiervoor het beste geschikt is.
Geplaatst door Tonnie Lubbers
in Plantverzorging
op
19:32
| Reacties (0)
| Trackbacks (0)
Tags voor deze bijdrage: bemesting, bodem, hamamelis, natrium, plantverzorging, standplaats planten, zout
Planten en hun standplaats - beplantingsplan
Voor planten is een juiste standplaats zeer belangrijk.
Veel problemen met ziekten en belemmering in groei, worden veroorzaakt door een verkeerde standplaats. De grond is te droog of te nat, de bodem is te zuur of juist weer niet, er is volop zon of helemaal geen zon, de bodem bevat teveel van een bepaalde stof, of heeft juist weer een gebrek aan bepaalde stoffen. Voor iedere plant is dit weer anders. De natuur regelt het eigenlijk allemaal vanzelf, de planten die op een bepaalde plaats niet gedijen, verdwijnen er vanzelf. Maar helaas kunt u daar in uw kleine tuintje geen of slechts gering rekening mee houden. Er zit dus maar 1 ding op, u zult de natuur een handje moeten helpen. De bodem moet aangepast worden aan de behoefte van de beplanting. Om te voorkomen dat u voor elk stukje weer een totaal andere bodem nodig heeft, is het verstandig planten uit te kiezen die bij elkaar passen en ongeveer dezelfde behoefte hebben. Maak een tuinplan waarbij u aangeeft wat de lichtverhoudingen zijn - veel zon, weinig zon / half schaduw. Bekijk de bodem en haar gesteldheid. Is het een harde bodem? Droog of juist kletsnat? En voer indien nodig een bodemonderzoek uit om te kijken wat er in de grond zit. Deze informatie helpt u om te voorkomen dat uw keuze voor een bepaalde plant / plantengroep totaal niet past bij de bodem in uw tuin en u vooraf de bodem kunt verbeteren en aanpassen aan de behoefte van de planten. De juiste bodem en standplaats bij de plant, voorkomt veel problemen naderhand.
Geplaatst door Tonnie Lubbers
in Plantverzorging
op
19:03
| Reacties (0)
| Trackbacks (0)
Tags voor deze bijdrage: bemesting, beplantingsplan, bodem, hamamelis, natrium, plantverzorging, standplaats planten, zout
(Pagina 1 van 1, totaal 2 artikelen)
|
ZoekenCategoriesWeblogbeheerToon getagde bijdragenChoose Language |